Μύθοι και Αλήθειες για τις Ψυχικές Διαταραχές

ΜΥΘΟΣ: «Οι ψυχικές διαταραχές αφορούν ένα πολύ μικρό μέρος του πληθυσμού».

ΑΛΗΘΕΙΑ: Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) το 27% του ενήλικου πληθυσμού στην Ευρώπη έχει εκδηλώσει κατά τη διάρκεια της ζωής του τουλάχιστον μια φορά επεισόδιο ψυχικής διαταραχής (χρήση ουσιών, ψύχωση, κατάθλιψη, διατροφικές διαταραχές) ανεξάρτητα από την φυλή, το μορφωτικό επίπεδο, την οικονομική κατάσταση κ.τ.λ. 1 στους 100 παγκοσμίως πάσχει από σχιζοφρένεια, που σημαίνει ότι μόνο στην Ελλάδα ζουν 100.00 άνθρωποι που αντιμετωπίζουν μια από τις πιο σοβαρές ψυχικές διαταραχές. 1 στους 4 θα εμφανίσει κάποια ψυχική διαταραχή κατά τη διάρκεια της ζωής του στο μέλλον.

 

ΜΥΘΟΣ: «Τα άτομα με σοβαρές ψυχικές διαταραχές είναι επικίνδυνα για τους άλλους».

ΑΛΗΘΕΙΑ: Η πλειοψηφία των ατόμων με σοβαρές ψυχικές διαταραχές δεν χρησιμοποιεί βία. Μόνο ένα μικρό ποσοστό αναπτύσσει βίαιη συμπεριφορά η οποία οφείλεται στη μη λήψη της φαρμακευτικής αγωγής αλλά και στην έλλειψη θεραπευτικής υποστήριξης (ψυχοθεραπευτικές και ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις). Αντίθετα οι ψυχικά πάσχοντες γίνονται συχνά αποδέκτες βίαιης συμπεριφοράς και διακρίσεων. Η απουσία της ενημέρωσης του γενικού πληθυσμού σχετικά με τις ψυχικές διαταραχές έχει ως συνέπεια τον κοινωνικό στιγματισμό τους και την περιθωριοποίησή τους.

 

ΜΥΘΟΣ: «Οι ψυχικές διαταραχές δεν θεραπεύονται».

ΑΛΗΘΕΙΑ: Οι περισσότερες ψυχικές ασθένειες αντιμετωπίζονται επαρκώς, καθώς υπάρχουν πλέον διαθέσιμες, κατάλληλες και αποτελεσματικές θεραπείες. Τα στερεότυπα και οι διακρίσεις εις βάρος των πασχόντων και των οικογενειών τους, αποτρέπουν τους ανθρώπους από το να ζητήσουν βοήθεια και να φροντίσουν τη ψυχική τους υγεία. Στην Ελλάδα υπάρχουν εξωνοσοκομειακές ψυχιατρικές δομές που προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και υποστήριξης (Κέντρα Ψυχικής Υγείας, Κέντρα Ημέρας, Προγράμματα Αποκατάστασης).

 

ΜΥΘΟΣ: «Τα άτομα με σοβαρές ψυχικές διαταραχές δεν μπορούν να εργαστούν».

ΑΛΗΘΕΙΑ: Η ψυχική διαταραχή δεν σημαίνει απαραίτητα ανικανότητα για εργασία. Τα περισσότερα άτομα με σοβαρές ψυχικές διαταραχές μπορούν να εργαστούν. Η ένταξη σε ένα εργασιακό πλαίσιο (ελεύθερη αγορά εργασίας ή προστατευόμενο πλαίσιο) βοηθά σημαντικά στην βελτίωση της ποιότητας ζωής, της λειτουργικότητας και των συμπτωμάτων των ατόμων που πάσχουν από σοβαρές ψυχικές διαταραχές. Στην Ελλάδα υπάρχουν δομές με εξειδίκευση στην εργασιακή επανένταξη, υποστήριξη και απασχόληση ατόμων που αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες ψυχικής υγείας (εξειδικευμένα Κέντρα Ημέρας, Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Περιορισμένης Ευθύνης –ΚοιΣΠΕ).

 

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Phone: +30 2111196512
Ξενοφώντος 7,18120, Κορυδαλλός
Αθήνα, Ελλάδα